Vain äiti

Seuraan vierestä tyttäreni rauhallista tapaa puhua ja toimia lapsensa kanssa ja vertaan sitä mielessäni omaan tapaani toimia lasteni kanssa, kun he olivat pieniä. Muistelen olleeni aina kiireinen, äkäinen ja komenteleva äiti, kaikin puolin kamala. Mutta samalla mieleeni nousevat sanat, joita sain useamman kerran eri ihmisiltä kuulla: ”Sinä olet aina niin rauhallinen lastesi kanssa.” Ja kun oikein muistelen, niin ehkä sittenkin olin aika usein rauhallinen ja toisinaan jopa lempeäkin äiti.

Omat päällimmäiset muistikuvani äitiyden ruuhkavuosista eivät ole mieltä ylentäviä. Muistan yksittäisiä tekoja ja sanoja, joita nyt vuosien jälkeen kadun, ja tilanteita, joissa todellakin olisi pitänyt ja olisin halunnut toimia toisin. Voin syyttää kiirettä kolmen vilkkaan lapsen, koiran, työelämän ja adoptio-yhdistyksen pyörittämisen kanssa. Voin syyttää väsymystä. Voin syyttää taitamattomuutta. Voin syyttää lasten menneisyyttä, joka toi haastetta heidän kasvattamiseensa. Voin syyttää itseäni, omaa pahuuttani ja ilkeyttäni. Ja uskon, että kaikessa näissä on omat syynsä siihen, miksi muistikuvissani en ole sellainen äiti kuin olisin halunnut olla.

Mutta voin myös armahtaa itseäni. Ajatella, että en ollut sen parempi tai huonompi kuin muutkaan, en sen taitamattomampi tai väsyneempi. Olin vain äiti.

Voin myös katsoa lapsiani ja nähdä, kuinka he yhä uudestaan tulevat kotiin ja kertovat asioistaan, luottavat minuun ja arvostavat minua nyt, aikuisina. Voin ajatella, että suurimmat virheeni ja puutteeni korjaa aika, unohdus ja ihmisen mieli. Ja kuinka sittenkin tärkeintä on kaikki se hyvä, jota olen lapsilleni pystynyt välittämään: rakkaus ja kiintymyksen luominen, yhteiset mukavat hetket, ajan antaminen ja kuunteleminen, oikeaan ohjaaminen ja monet muut onnistumiset. Niin ja se malli, jolla nyt näen tyttäreni kasvattavan omaa lastaan.

Toivon, että nämä kantavat lapsiani läpi elämän jopa silloin, jos heille tulee tarve aikanaan työstää äiti-lapsi-suhdettaan. Toivon, että olen onnistunut kasvattamaan heistä nopeita antamaan anteeksi ja lyhyitä vihaamaan.

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä